ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Zašto vježbati u licenciranom CrossFit centru?

Službena CrossFit podružnica poput CrossFit Maksimira provodi sigurne i planirane protokole treninga. S obzirom da Crossfit kombinira tehnike vježbanja iz različitih sportskih disciplina poput primjerice powerliftinga, weightliftinga i gimnastike, usvajanje pravilnog pokreta nije opcija već primarni zadatak svakog vježbača i njegovog trenera. Osim stručnosti trenera, u našem centru osjetit ćete da pripadate nečemu velikom, da ste dio zajednice koja vas kontinuirano potiče na napredak i dijeli iste interese, koja vas bodri kad vam je teško i s kojom ćete u konačnici postići rezultate o kojima ste mogli samo sanjati.

Koliko puta tjedno trenirati CrossFit?

Općenito govoreći, minimalni broj treninga tjedno potreban za promjene u fizičkom izgledu, kondiciji i općem zdravstvenom stanju bi bio 3 puta tjedno. Idealno bi bilo trenirati 3 do 4 puta tjedno za neke zapaženije rezultate i opće bolje zdravstveno stanje. Nekim vježbačima će odgovarati i veći volumen treninga sa slobodnim vikendom.  Sve opcije su primjenjive u treniranju Crossfita. Svakako s obzirom na individualne mogućnosti, morate si naći raspored koji vama najbolje odgovara, a donosi rezultate. Svaki trening se računa i bolje je trenirati i manje, nego ne trenirati uopće.

Što ako se nikad do sada nisam bavio/la nikakvim sportom?

Iako CrossFit predstavlja izazov i za ljude koji su iznimno fit, program je razvijen na način da se svaka vježba može skalirati i prilagoditi svakom pojedincu, neovisno o prethodnom iskustvu. Skalira se opterećenje i intenzitet tako da podražaj na organizam uvijek ostaje isti.

Koja je definicija zdrave prehrane u CrossFitu?

Crossfit podržava tzv. „zonsku“ prehranu koja se sastoji od 30% proteina, 30% masti i 40% ugljikohidrata. Zonska prehrana bliska je „Paleo“ dijeti, no ne isključuje niti jednu namirnicu, ali daje prednost namirnicama visokih nutritivnih vrijednosti. Uz ovakvu prehranu imat ćete još bolje i brže vidljive rezultate treniranja, a da ne spominjemo mnogostruke benefite za vaše cjelokupno zdravlje. CrossFit Maksimir brine o svim svojim članovima kroz savjete o pravilnoj prehrani, a za one koji su posebno zainteresirani nudimo i mogućnost izrade individualnog plana prehrane uz pojedinačno praćenje rezultata njezinog provođenja.

Po čemu se CrossFit razlikuje od klasičnog vježbanja u teretani?

CrossFit pruža osjećaj zajednice i timskog rada, tijekom treninga trener je stalno prisutan te prati ispravnost izvođenja vježbi i napredak svakog člana kroz mjerljive rezultate, razvija kompetitivnost kod vježbača što uz dodatnu podršku zajednice Crossfitera u kojoj trenira stvara bolje i brže rezultate kod svakog pojedinca, bez iznimke. Tijelo se trenira kao jednina za razliku od izolacija pojedinih mišićnih skupina što je karakteristično za klasični bodybuilding.Treninzi su izazovni i zanimljivi, a o tjelesnom izgledu ljudi koji se bave ovim sportom suvišno je pričati.

Hoću li trenirajući CrossFit postati previše mišićava?

Ovo je vrlo često pitanje žena i djevojaka koje se odluče okušati u CrossFitu. Ovakve vrste treninga izgrađuju iznimnu mišićnu izdržljivost i općenitu razinu fitness spreme – nakon samo par mjeseci treninga vaše tijelo spremno je gotovo za bilo kakav fizički izazov. Vježbanje s opterećenjem, a osobito weightlifting koji je sastavni dio CrossFita, poboljšava neuroendokrini odgovor kod vježbača i adekvatno stimulira mišiće za lijepo i oblikovano tijelo. Žene i djevojke će izgledati jake i zdrave te pritom zadržati željenu ženstvenost.

Prijavi se za besplatni trening